Een Curriculum Vitae of CV speelt een grote rol bij het solliciteren van een baan. Tegenwoordig wordt een CV bijna altijd gevraagd wanneer je wilt solliciteren bij een werkgever voor zowel bijbaantjes als parttime of fulltime banen. Het is eigenlijk een beknopt overzicht van de ervaringen en prestaties die je eerder hebt opgedaan, waardoor anderen makkelijk kunnen zien waar je goed in bent. Daarom is het belangrijk om weten uit welke onderdelen zo'n CV wordt opgebouwd en waar werkgevers of recruiters vooral naar kijken. Een aantrekkelijk CV kan net de doorslag geven voor een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek.
'Curriculum Vitae' is een term uit het Latijn, wat in het Nederlands 'levensloop' betekent. Een CV is een soort samenvatting van wat je hebt gedaan in je leven op het gebied van werk en studie. Allereerst, je vermeldt in ieder geval welke diploma's je hebt behaald in het verleden en welke cursussen je hebt afgerond. Daarnaast laat je ook zien bij welke werkgever je momenteel werkt, en bij welke werkgevers je hebt gewerkt met vermelding van de functietitel en een korte omschrijving van de uitgevoerde taken. Een referentie of bericht van jouw vorige werkgevers of collega's over jouw functioneren is een pré. Hierbij kunnen anderen lezen hoe jij als werknemer overkwam op anderen, wat kan bijdragen aan het sollicitatieproces.
Recruiters en mogelijke toekomstige werkgevers ontvangen veel CV's, en moeten deze meestal in korte tijd bekijken en gelijk beslissen wie zij willen uitnodigen op gesprek. Als jouw CV erg veel lijkt op andere CV's, dan zal deze er niet zo snel opvallen. Zorg dat je CV eruit springt met een goede lay-out of met kleuraccenten, zodat de interesse en nieuwsgierigheid gewekt wordt.
Op internet zijn vele voorbeelden te vinden over de juiste indeling van een CV. Dit is logisch, want een sollicitatiebrief met passend CV naar je potentiële werkgever, manager of baas is allesbepalend. Neem daarom de tijd voor het opstellen van je CV, aangezien het belangrijk is om geen taal- of spelfouten te hebben, omdat je gelijk een goede eerste indruk wilt maken. In het volgende deel worden tips besproken voor het opstellen van een CV met een bijbehorend voorbeeld. Het is niet moeilijk om een CV te maken, het is belangrijk dat je weet welke onderdelen erbij horen.
Een CV maken is niet moeilijk, maar kost wel tijd. De volgende onderdelen horen genoemd te worden in een CV.
Persoonlijke gegevens (naam, telefoonnummer, e-mailadres);
Studies, opleidingen, cursussen (op chronologische volgorde, dus van recent naar minder recent);
Werkervaringen;
Kennis met betrekking over taal, computer, gadgets, programma's en software
Referenties;
Persoonlijke aanvullende informatie, zoals hobby's en interesses.
Een CV gaat niet alleen over werk en studie, maar is ook een manier om jezelf op de kaart te zetten. Kun je bijvoorbeeld meerdere talen? Ben je goed met verschillende soorten software, zoals Paint, Microsoft Office of Word? Je kunt ook aangeven dat je in je vrije tijd graag verschillende hobby's en sporten beoefend, om zo meer van jezelf te laten zien. Geef ook een korte omschrijving over jezelf. Zo laat je een potentiële werkgever ook zien wie je bent. Vind je het moeilijk om een omschrijving te maken? Vraag een familielid, vriend of een goede collega om een stukje over jou te laten schrijven.
Tips: CV opstellen en opmaken Vergeet ook het uiterlijk of lay-out niet van je CV! Een boek wordt vaak beoordeeld op zijn kaft, dus houd hier ook rekening mee. Solliciteer je bijvoorbeeld voor een functie in de richting van design (ontwerp)? Ga voor een opvallende omslag van jouw CV, met iets wat laat zien wat jouw specialiteit is. Dit geldt trouwens voor andere beroepen of functies. Overdrijf niet, maar wees niet bang om hier en daar een beetje kleur, omlijning of een foto toe te voegen. Maak het leuk, sterk en interessant. Want dat is hoe je wilt overkomen bij je toekomstige werkgever.